CPD de vereniging ván en vóór practici


Het CPD is dé onafhankelijke belangenbehartiger ván, vóór en dóór practici. Die inzet wordt gewaardeerd. Het werkbaar houden van het vak voor de beste zorg voor het dier staat daarin centraal. Kern daarin is het autonoom professionele handelen. Practici met hart en pass...


Leden info

Succesvolle bijeenkomst "de toolbox van de moderne dierenarts"

Op donderdagmiddag 28 mei 2015 organiseerde het CPD, voorafgaand aan de eerste ledenvergadering, een open themabijeenkomst over nieuwe en kansrijke ontwikkelingen op het gebied van veterinaire behandelingen. De toolbox van de practicus wijzigt in hoog tempo. De reductie van het gebruik van antibiotica gaat gepaard met een explosie aan innovatie en het ontwikkelen van alternatieven. Functionele ingrediënten en middelen die de gezondheid van dieren bevorderen maken onmiskenbaar onderdeel uit van de dagelijkse praktijk.

Zowel voor gezelschapsdieren, paarden als voor landbouwhuisdieren. Het CPD heeft het initiatief genomen om de ontwikkelingen onder de aandacht van de practicus te brengen. Tijdens de bijeenkomst, waarvan u in de slideshow een impressie krijgt, kwam de rol van immuno-modulatie, quorum-sensing inhibitors, host-microbe interactomics, synbiotica, fytobiotica, faag- en lysinetherapie, target release concepten aan de orde. Ook kwamen de eisen aan producten aan de orde. 

Bijzondere dank gaat uit naar dagvoorzitter prof. dr. Johanna Fink – Gremmels, emeritus hoogleraar Universiteit Utrecht Faculteit Diergeneeskunde en de sprekers dhr. Jan Ienco Froentjes ECOstyle AgroVeterinair voor de inleiding over de ontwikkelingen van natuurlijke producten, dr. Maria Groot Rikilt Wageningen UR die sprak over Fyto-V en de stalboekjes (meer info daarover in WageningenWorld: klik hier) en lanceerde het stalboekje voor de pluimveehouderij (klik hier), dr. Bart Halkes Phytaxis SA over bioactieve aromatische polyfenolen, prof. dr. Henk Haagsman FD UU / Immuno Valley ALTANT over antimicrobiële peptiden, drs. Wim Nuboer, Micreos over faag- en lysinetoepassingen, dr. Pedro Caramona Alltech over mycotoxine binders; dr. Tim Goossens Nutriad International over quorum-sensing en target release butyraat en drs. Floris Leijdekkers Ministerie Economische Zaken over de kaders en Europese en nationale ontwikkelingen. 

De CPD themabijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door:

Zoetis

Alfasan Diergeneesmiddelen BVAlltech Nederland BVBoehringer IngelheimCeva Santé Animale BVDopharmaEcostyle AgroVeterinairElanco Animal HealthMerial NederlandMSD Animal HealthNutriad InternationalOlus Plus BV en PhytoTreat

Fotografie: Frans Kanters

Stal en Akker en Agraaf deed verslag van de bijeenkomst: klik hier 

Er zijn 3,5 CPD-credits toegekend.